Rasestandard

 

*   Opprinnelsesland / hjemland: Belgia

*   Helhetsinntrykk: Liten, intelligent, harmonisk, våken, stolt. Robust, nesten kvadratisk bygget med god benstamme, men    samtidig elegante bevegelser og konstruksjon. Tiltrekker seg oppmerksomhet ved sitt nesten menneskelige uttrykk.                      

Griffon bruxellois, griffon belge og petit brabancon er forskjelige bare gjennom pels og farge.

*  Viktige proporsjoner: Kroppslengden målt fra skulderleddet til sittebensknuten så lik mankehøyden som mulig.

*  Adferd / temperament: Avbalansert liten hund, våken, stolt, meget knyttet til eieren. Vaktsom, men verken sky eller aggressiv. 

*  Hode: Mest karakteristiske del på hunden,mest påfallende. Ganske stort i forhold til kroppen med et nesten menneskelig uttrykk. Pelsen er hard og strittende, lengre over øynene, på pannen,kinn og hake og former hodepelsen.

*   Skalle: Bred og rundt. Godt hvelvet panne.

*   Stopp: Meget godt markert.

*   Nesebrusk: Sort. Ansatt på samme linje som øynene. Bred med godt åpne nesebor. Snutespissen godt bakoverliggende, sett i profil er haken, snuten og pannen på samme plan.

*   Snuteparti: Meget kort inklusive nesebrusken, som ikke må være lengre enn 1,5 cm. Grov feil og dårlig uttrykk dersom ikke oppstopper eller om nesebrusken ligger under nivået til øynene.

*   Lepper: Sorte. Over – og underlepper møtes i tett kontakt, stramme. Overleppen ikke hengende og dekker ikke underleppen. For løse lepper ødelegger det ønskede uttrykket.

*   Kjever / tenner: Underkjeven bøyet oppover, bred, ikke spis; kommer frem foran overkjeven. Underbitt. Jevne fortenner, på linje og helt paralelle i over – og underkjeven. Skal ikke vise tenner og tunge når munnen er lukket. Hakens bredde og markering  er meget viktig. Komplett sett av fortenner.

*   Øyne: Ansatt godt fra hverandre, store og runde, aldri utstående. Brune, så mørke som mulig. Hvitt skal helst ikke sees. Stramme, sorte øyelokkrender.

*   Ører: Små, høyt ansatte med tilstrekkelig avstand. Bæres halvt stående eller fremoverfallende. For store ører som faller til siden av hodet er uønsket. Kuperte spisse og stående «.

*   Hals: Middels lang, går harmonisk over i skulderen.

*   Forlemmer:

*   Helhetsinntrykk: Parallelle, god benstamme, tilstrekkelig bredstilt.

*   Skulder: Normalt vinklet.

*   Albue: Godt tilliggende.

*   Mellomhånd: Sterke.

*   Poter: Små, runde, verken inn- eller utoverdreide. Godt knyttede. Tykke tredeputer, så mørke som mulige. Sorte klør foretrekkes, så mørke som mulige.

*   Kropp: Lengden nesten lik mankehøyden. Hovedinntrykket er en liten kvadratisk, kraftig hund.

*   Manke: Lett markert.

*   Rygg: Rett,kort, sterk.

*   Lend: Kort og muskuløs, meget lett hvelvet.

*   Kryss: Bredt og flatt, eller bare meget lett fallende.

*   Bryst: Bredt, rekker til albuene. Markert brystben, gir et lett fremtredende forbryst. Godt hvelvede ribben, ikke tønneformet eller flatt.

*   Underlinje / buk: Lett opptrukket, tydelige flanker.

*   Hale: Høyt ansatt, båret ganske høyt. Bæres oppover med spissen mot ryggen, dog uten å berøre denne eller ringlet. Kupert » hale avkortet til 2 / 3 lengde.

*   Baklemmer:

*   Helhetsinntrykk: God benstamme, helt parallelle, vinkelen er i balanse med forbena.

*   Knær: Tilstrekkelig vinklet.

*   Haser: Lavt ansatte, verken inn – eller utoverdreide.

*   Mellomfot: Sporer ikke ettertraktet.

*   Poter: Som forpotene.

*   Bevegelser: Kraftige, parallelle, godt fraspark.

*   Pels: 

*   Hårlag: Strihåret med underull. Naturlig stri, lett bølget, ikke krøllet, trimmet. Pelsen lang nok for å kjenne strukturen. For lang pels ødelegger silhuetten og er ikke ønskelig.

*   Hodepels: Skjegg og mustasje starter under nese-øye aksen og går fra øre til øre, dekker snutepartiet og kinnene med tykk pels lengre enn på resten av kroppen. Lengre pels enn på resten av skallen over øynene og danner øyebryn.

*   Farge: Rød, rødlig, litt sort tillatt på hodepelsen. Noen få hvite hår på brystet tolereres, men er ikke ønskelig. ( bruxellois)

*   Farge: Sort; black and tan. Tan tegningene klrae og rene? Finnes på forbena fra pote til håndrot, på bakbena fra poten til hasen; på brystet, kinnene, haken, over øynene, på innsiden av ørene, under halen og rundt anus.

Tillatt at sort pels kan være blandet med rød-brunt, men ren sort farge og black & tan foretrekkes.

Noen få hvite hår på brystet tolereres, men er ikke ønskelig. ( belge).

*   Størrelse og vekt:

*   Vekt: Varierer fra 3.6 – 6 kg.

*   Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil.

Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

*   Øyne: Små, ovale, lyse,

*   Sammenvokste tær.

*   Høye forbensbevegelser.

*   Grove feil: Hale: Naturlig kort, ringlet, haleknekk.

Silkeaktig eller ullen pels.

*   Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og / eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

*   Manglende pigment på nesebrusken, annen farge enn sort.

*  Synlig tunge når munnen er lukket.

*   Skjev kjeve.

*   Overkjeven går ut over underkjeven.

*   Annen farge på standarden, som grå, blå og tan, brun og tan, leverfarget.

*   Hvite flekker.

 

OBS

 

Hannhunder skal ha 2 normalt utviklede testikler på normal plass.

 

*)  I henhold til norsk lov er øre- og halekupering forbudet.

 
 
 
 
 

Om rasen

 

 

 

De er kanskje små, men ikke la deg lure for de har en stor personlighet.
I 1800-tallets Brussel hadde de en mindre glamorøs jobb. De ble brukt som rottefangere i stallene, men innen 1800-tallets utgang hadde den belgiske adelen lagt merke til dem.
Man kjenner igjen denne rasen på det skjeggete fjeset, den inntrykte snuten, fargen på pelsen og den kompakte firekantede kroppen. De er små men de er ikke skjøre. Det er robuste og oppvakte hunder. Den strihårede pelsen må nappes.

Treningen kan kreve litt ekstra, man må begynne tidlig med tissematte og burtrening. De er sosiale og selskaplige og passer i familier, man må bare være litt observant når det gjelder små barn fordi de kan være uforsiktige. Ellers trives denne sjarmøren seg både i leilighet og hus, bare den får regelmessig mosjon.

De små belgiske miniatyrhundene er intelligente, årvåkne, stolte, robuste og kvadratiske. De er kompakte, men samtidig elegante i bevegelser og kroppsbygning. De tiltrekker seg oppmerksomhet gjennom et nærmest menneskelig ansiktsuttrykk. I temperament er de livlige og terrieraktige, svært hengivne til sin eier og kan være vaktsomme. To av rasene (Bruxellois og Belge) er strihårede med skjegg, mens Petit Brabancon er korthåret. Bruxellois er alltid rød, Belge er sort, black&tan eller jevnt melert sort og rødt, mens Petit Brabancon kan ha alle de nevnte farger.

De strihårede variantene har stri terrierpels som må trimmes (nappes) omlag to ganger i året. Såfremt de trimmes røyter de ikke, og trimmingen kan lett foretas av en eier med litt tålmodighet. De korthårede har minimale krav til pelspleie, men røyter til gjengjeld på vanlig måte. Som med alle miniatyrhunder er det viktig at klørne klippes jevnlig. Griffonen tar den mosjon den blir tilbudt, den er svært tilpasningsdyktig og er mest av alt glad for å være mest mulig sammen med sin eier og familie. En griffon som blir overlatt for mye til seg selv blir ulykkelig. I grupper på flere griffoner er det svært sjelden å se aggresjon, de er svært sosiale med sine rasefrender. Det er ikke uvanlig at griffoneiere har mer enn én. Det har blitt sagt at Griffoner er som potetgull; man kan ikke bare ta en, man tar gjerne hele posen...